Tarta z chipsami, rukolą i serem feta
Najlepiej smakują (i dobrze się kroją) lekko ostudzone. Wytrawne tarty można przygotować z różnymi składnikami. Warto dodać do nich sezonowe warzywa, lekki drób lub kawałki ryby. Polecamy przepis na oryginalną wersję tego dania, z chipsami.
Składniki
na spód
- 270 g mąki
- 130 g masła
- szczypta soli
- jajko
na nadzienie
- 3 łyżki sera typu feta
- 4 jajka
- 200 g śmietany 30 proc.
- 2 garści rukoli
- czerwony, grubo mielony pieprz
- 20-30 dużych chipsów solonych
Sposób przygotowania:
1. Zimne masło posiekaj razem z mąką i szczyptą soli. Dodaj jajko i zagnieć ciasto.
2. Wyłóż nim formę i nakłuj. Podpiecz w 180 st. C przez 10 minut. Następnie wzdłuż ciasta ułóż chipsy.
3. Śmietanę wymieszaj z jajkami i dwiema łyżkami sera feta, wyłóż masę na ciasto.
4. Na wierzchu ułóż umytą i osuszoną rukolę oraz resztę pokruszonej fety. Wszystko oprósz dużą ilością czerwonego pieprzu.
5. Piecz w 180 stopniach C przez około 35 minut.
Zobacz także: