Tarta z chipsami, rukolą i serem feta

Najlepiej smakują (i dobrze się kroją) lekko ostudzone. Wytrawne tarty można przygotować z różnymi składnikami. Warto dodać do nich sezonowe warzywa, lekki drób lub kawałki ryby. Polecamy przepis na oryginalną wersję tego dania, z chipsami.

Tarta z chipsami i fetą
Tarta z chipsami i fetą123RF/PICSEL

Składniki

na spód

  • 270 g mąki
  • 130 g masła
  • szczypta soli
  • jajko

na nadzienie

  • 3 łyżki sera typu feta
  • 4 jajka
  • 200 g śmietany 30 proc.
  • 2 garści rukoli
  • czerwony, grubo mielony pieprz
  • 20-30 dużych chipsów solonych

Sposób przygotowania:

1. Zimne masło posiekaj razem z mąką i szczyptą soli. Dodaj jajko i zagnieć ciasto.

2. Wyłóż nim formę i nakłuj. Podpiecz w 180 st. C przez 10 minut. Następnie wzdłuż ciasta ułóż chipsy.

3. Śmietanę wymieszaj z jajkami i dwiema łyżkami sera feta, wyłóż masę na ciasto.

4. Na wierzchu ułóż umytą i osuszoną rukolę oraz resztę pokruszonej fety. Wszystko oprósz dużą ilością czerwonego pieprzu.

5. Piecz w 180 stopniach C przez około 35 minut.

Zobacz także:

Tarta ze szpinakiem - najszybszy przepisInteria Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas