Reklama

Tarta z fetą i szpinakiem

Niespodziewana wizyta gości? Tarta cię uratuje!

Składniki na 4-6 porcji: Ciasto: po 10 dag chudego twarogu, masła i mąki tortowej, 1 jajko. Farsz: 1 paczka mrożonego szpinaku, 1 pomidor, 10 dag fety, 1 kubek śmietanki 30 proc., 3 jajka, 1-2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 łyżka masła, sól, pieprz, mąka i tłuszcz do formy.

Z twarogu, mąki, margaryny i jajka szybko zagnieść ciasto, schładzać ok. 1 godz. w lodówce, rozwałkować cienko, wylepić natłuszczoną i wysypaną mąką formę. Podpiec w temp. 180°C na złoto.

Na maśle zeszklić posiekany czosnek i cebulę. Dodać rozmrożony szpinak. Doprawić solą i pieprzem, dusić ok. 5 minut, odparować. Wyłożyć na podpieczoną tartę. Udekorować plastrami pomidorów, obłożyć pokrojoną fetą. Jajka zmiksować ze śmietanką, doprawić, wylać na farsz. Zapiekać (175°C) ok. 30 minut

Reklama
Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: tarta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy