Reklama

Tarta z gruszkami

Całość możesz posypać posiekanymi orzechami.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 jajko,
  • 25 dag serka mascarpone,
  • 10 dag czekolady (gorzka lub mleczna),
  • 3-4 gruszki,
  • 5 dag + 2-3 łyżki cukru pudru,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 goździki,
  • szczypta cynamonu,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 250 ml wody

Przygotowanie:

Gruszki umyj, obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Do garnka wlej wodę, dodaj 5 dag cukru, cukier wanilinowy, goździki, cynamon oraz sok z cytryny. Zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, włóż gruszki, gotuj na małym ogniu ok. 5 min. Wyjmij z syropu, wystudź. Każdą lekko natnij z wierzchu ostrym nożem.

Ciasto francuskie podziel na 6-8 części. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzchy posmaruj rozmąconym jajkiem.

Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wystudź. Do miski włóż mascarpone, dodaj pozostały cukier, zmiksuj. Następnie dodaj przestudzoną czekoladę, zmiksuj. Ciasto posmaruj kremem czekoladowym. Na wierzchu połóż połówki gruszek, oprósz kakao.

Reklama

Zobacz także:






Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy