Tarta z gruszkami
Całość możesz posypać posiekanymi orzechami.
Przygotowanie:
Gruszki umyj, obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Do garnka wlej wodę, dodaj 5 dag cukru, cukier wanilinowy, goździki, cynamon oraz sok z cytryny. Zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, włóż gruszki, gotuj na małym ogniu ok. 5 min. Wyjmij z syropu, wystudź. Każdą lekko natnij z wierzchu ostrym nożem.
Ciasto francuskie podziel na 6-8 części. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzchy posmaruj rozmąconym jajkiem.
Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wystudź. Do miski włóż mascarpone, dodaj pozostały cukier, zmiksuj. Następnie dodaj przestudzoną czekoladę, zmiksuj. Ciasto posmaruj kremem czekoladowym. Na wierzchu połóż połówki gruszek, oprósz kakao.
Zobacz także: