Reklama

Tarta z gruszkami

Migdały to nie tylko pyszny, ale także zdrowy dodatek do ciast. Warto po nie sięgać jak najczęściej.

Składniki

  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 125 g masła
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 2 żółtka

Składniki na gruszki w syropie

  • 5 gruszek
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 250 ml wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Składniki na masę migdałową

  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 100 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 125 g zmielonych migdałów
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżka likieru amaretto (lub brandy)

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszaj, posiekaj je i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki. 

2. Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki. Zagotuj wodę z winem, cynamonem i cukrem. Włóż gruszki i gotuj 20 min. 

3. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i wanilinowym na puch. Kolejno dodawaj jajko i alkohol. Na końcu dosyp mąkę i migdały. 

4. Ciasto rozwałkuj. Wylep nim dno i boki natłuszczonej formy do tarty. Ponakłuwaj widelcem. Na ciasto wyłóż masę migdałową. Ułóż gruszki i lekko powbijaj je w masę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 30 min. 

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy