Tarta z gruszkami
Migdały to nie tylko pyszny, ale także zdrowy dodatek do ciast. Warto po nie sięgać jak najczęściej.
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszaj, posiekaj je i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
2. Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki. Zagotuj wodę z winem, cynamonem i cukrem. Włóż gruszki i gotuj 20 min.
3. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i wanilinowym na puch. Kolejno dodawaj jajko i alkohol. Na końcu dosyp mąkę i migdały.
4. Ciasto rozwałkuj. Wylep nim dno i boki natłuszczonej formy do tarty. Ponakłuwaj widelcem. Na ciasto wyłóż masę migdałową. Ułóż gruszki i lekko powbijaj je w masę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 30 min.
Zobacz także: