Tarta z gruszkami
Migdały to nie tylko pyszny, ale także zdrowy dodatek do ciast. Warto po nie sięgać jak najczęściej.

Składniki
- 180 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- szczypta soli
- 125 g masła
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 2 żółtka
na gruszki w syropie
- 5 gruszek
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 250 ml wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
na masę migdałową
- 125 g masła
- 1 jajko
- 100 g cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 125 g zmielonych migdałów
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżka likieru amaretto (lub brandy)
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszaj, posiekaj je i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
2. Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki. Zagotuj wodę z winem, cynamonem i cukrem. Włóż gruszki i gotuj 20 min.
3. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i wanilinowym na puch. Kolejno dodawaj jajko i alkohol. Na końcu dosyp mąkę i migdały.
4. Ciasto rozwałkuj. Wylep nim dno i boki natłuszczonej formy do tarty. Ponakłuwaj widelcem. Na ciasto wyłóż masę migdałową. Ułóż gruszki i lekko powbijaj je w masę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 30 min.
Zobacz także: