Reklama

Tarta z grzybami i kabanosami

Składniki na 4 porcje

  • 25 dag pieczarek
  • 3 dag suszonych grzybów shiitake
  • 1 papryka
  • 4 kabanosy
  • 1 por
  • 25 dag ryżu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 3 szklanki bulionu
  • 10 dag tartego żółtego sera
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • 3 gałązki tymianku
  • sól, pieprz
  • masło i bułka tarta do formy

1. Grzyby shiitake namoczyć. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na maśle. Dodać opłukany ryż, podsmażyć, wlać wino i bulion, gotować, aż wchłonie płyn.

2. Oczyścić paprykę, por, pieczarki, razem z shiitake pokroić w paski, kabanosy w plasterki, tymianek posiekać. Na oleju usmażyć grzyby, dodać warzywa, smażyć razem 5 min, dołożyć kabanosy, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

3. Ryż wymieszać z serem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z połową warzyw. Tortownicę natłuścić i posypać bułką tartą. Rozłożyć ryż, na nim pozostałe warzywa, lekko docisnąć. Wymieszać jajko z mlekiem, posolić, równomiernie polać warzywa.

Reklama

4. Piec około 30 minut w temp. 200°C. Zostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze na 10 minut.

Zobacz również:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy