Tarta z grzybami i kabanosami
Składniki
na 4 porcje
- 25 dag pieczarek
- 3 dag suszonych grzybów shiitake
- 1 papryka
- 4 kabanosy
- 1 por
- 25 dag ryżu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki białego wina
- 3 szklanki bulionu
- 10 dag tartego żółtego sera
- 1 jajko
- 5 łyżek mleka
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- 3 gałązki tymianku
- sól, pieprz
- masło i bułka tarta do formy
1. Grzyby shiitake namoczyć. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na maśle. Dodać opłukany ryż, podsmażyć, wlać wino i bulion, gotować, aż wchłonie płyn.
2. Oczyścić paprykę, por, pieczarki, razem z shiitake pokroić w paski, kabanosy w plasterki, tymianek posiekać. Na oleju usmażyć grzyby, dodać warzywa, smażyć razem 5 min, dołożyć kabanosy, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
3. Ryż wymieszać z serem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z połową warzyw. Tortownicę natłuścić i posypać bułką tartą. Rozłożyć ryż, na nim pozostałe warzywa, lekko docisnąć. Wymieszać jajko z mlekiem, posolić, równomiernie polać warzywa.
4. Piec około 30 minut w temp. 200°C. Zostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze na 10 minut.
Zobacz również: