Reklama

Tarta z jabłkami

Tanio i smacznie.

Składniki Na ciasto:

  • 240 g mąki pszennej
  • 80 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 150 g zimnej margaryny lub masła

Składniki Ponadto:

  • 1,20 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • cukier
  • 1 jajko

1. Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj żółtka oraz pokrojoną na małe kawałki margarynę lub masło. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na ok. 1 godz. Ze schłodzonego ciasta odetnij 2/3. Tym kawałkiem wylep dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia, wsyp garści fasoli. Piecz ok. 15 min w temp. 180°C. Usuń papier z obciążeniem i piecz jeszcze ok. 5 minut.

2. Jabłka obierz i pokrój w małą kostkę. Włóż do rondelka, wlej ok. ½ szklanki wody. Duś, aż jabłka się rozgotują. Do jeszcze ciepłych wsyp suchą galaretkę oraz cynamon, wymieszaj. Dopraw do smaku cukrem.

Reklama

3. Ciasto, które zostało, rozwałkuj i wytnij z niego paski. Jabłka wyłóż na podpieczony spód. Na wierzchu ułóż paski ciasta. Posmaruj je rozmąconym jajkiem. Piecz 25-30 minut w temperaturze 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy