1. Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj żółtka oraz pokrojoną na małe kawałki margarynę lub masło. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na ok. 1 godz. Ze schłodzonego ciasta odetnij 2/3. Tym kawałkiem wylep dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia, wsyp garści fasoli. Piecz ok. 15 min w temp. 180°C. Usuń papier z obciążeniem i piecz jeszcze ok. 5 minut.
2. Jabłka obierz i pokrój w małą kostkę. Włóż do rondelka, wlej ok. ½ szklanki wody. Duś, aż jabłka się rozgotują. Do jeszcze ciepłych wsyp suchą galaretkę oraz cynamon, wymieszaj. Dopraw do smaku cukrem.
3. Ciasto, które zostało, rozwałkuj i wytnij z niego paski. Jabłka wyłóż na podpieczony spód. Na wierzchu ułóż paski ciasta. Posmaruj je rozmąconym jajkiem. Piecz 25-30 minut w temperaturze 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku.