Reklama

Tarta z jabłkami z waniliową nutą

Jesienny deser.

Składniki

  • 225 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru
  • 125 g masła
  • 4 jajka
  • 4 średniej wielkości słodko-kwaśne jabłka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • laska wanilii
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • cytryna

Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodajemy 50 g cukru, pokrojone na kawałki masło, jajo i odrobinę wody. Zagniatamy, aby składniki się połączyły. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Obrane jabłka przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i każdą połówkę nacinamy w rozetę od wypukłej strony. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny i odstawiamy.

Ciasto wałkujemy i wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Odcinamy wystające na brzegach fragmenty. Nakłuwamy widelcem, układamy jabłka i zapiekamy 10 minut w 200ºC.

Reklama

Śmietanę łączymy z 3 jajkami, miąższem z laski wanilii i 45 g cukru. Wyjmujemy tartę z piekarnika, zalewamy ciasto śmietaną i pieczemy jeszcze 30-35 minut. Kiedy tarta będzie lekko przestudzona, posypujemy 2-3 łyżkami cukru.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy