Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodajemy 50 g cukru, pokrojone na kawałki masło, jajo i odrobinę wody. Zagniatamy, aby składniki się połączyły. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Obrane jabłka przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i każdą połówkę nacinamy w rozetę od wypukłej strony. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny i odstawiamy.
Ciasto wałkujemy i wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Odcinamy wystające na brzegach fragmenty. Nakłuwamy widelcem, układamy jabłka i zapiekamy 10 minut w 200ºC.
Śmietanę łączymy z 3 jajkami, miąższem z laski wanilii i 45 g cukru. Wyjmujemy tartę z piekarnika, zalewamy ciasto śmietaną i pieczemy jeszcze 30-35 minut. Kiedy tarta będzie lekko przestudzona, posypujemy 2-3 łyżkami cukru.
Zobacz także: