Tarta z kruszonką
1. Rabarbar myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy sokiem, dodajemy 3 łyżki cukru i gotujemy do miękkości. Następnie łączymy z budyniem i dusimy, aż całość zgęstnieje, studzimy.
2. Marcepan kroimy na małe kawałki. Przesiewamy półtorej szklanki mąki, dodajemy 8 łyżek cukru, marcepan, 100 g masła, jajo, krótko siekamy nożem, a następnie zagniatamy i odstawiamy ciasto na 15 minut.
3. Przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy pozostałe masło, płatki owsiane, żółtko, łyżkę cukru i zagniatamy rękoma, by powstała kruszonka.
4. Formę do tarty o średnicy 26 centymetrów smarujemy masłem i oprószamy mąką. Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim blachę, łącznie z bokami. Przekładamy ostudzony rabarbar i wierzch posypujemy kruszonką. Tartę pieczemy około 40 minut w 200ºC.