Tarta z kurkami i serem
Kurki, maślaki, podgrzybki i borowiki – każdy ma na nie sekretny sposób. My proponujemy przepis na pyszną tartę z kurkami.
Składniki
na ciasto
- 250 g mąki
- 150 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 jajko
pozostałe
- 200 g kurek
- 400 ml śmietany 30 proc.
- 4 żółtka
- 6 łyżek tartego parmezanu
- 60 g sera koziego
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka natki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Formę do tarty o średnicy 28 cm posmaruj masłem. Z mąki, pokrojonego zimnego masła, jajka i szczypty soli szybko zagnieć elastyczne ciasto. Włóż je na około 30 minut do lodówki.
2. Rozwałkuj ciasto na placek trochę większy niż forma. Wyłóż nim dno i bok. Spód ciasta podziurkuj widelcem. Przykryj go papierem do pieczenia i obciąż ziarnami suchej fasoli. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 15 minut. Usuń papier z fasolą i piecz jeszcze 10 minut.
3. Kurki oczyść. Jeżeli są duże, przekrój na pół. Podsmaż je na maśle razem z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i natką pietruszki. Oprósz odrobiną soli i pieprzu, a następnie dokładnie wymieszaj ze śmietaną, parmezanem, żółtkami i pokrojonym w kosteczkę kozim serem. Wylej masę na ciasto.
4. Wstaw tartę do gorącego piekarnika i piecz jeszcze około 20 minut, aż wierzch zrobi się złotobrązowy.
Zobacz także: