Tarta z leśnymi grzybami
Gdy jest gorąco, nikt nie myśli o długim staniu przy kuchni. Wypróbuj potrawy, które przygotujesz szybko i możesz je jeść także na zimno.
Składniki
- 20 dag mąki
- jajko
- 10 dag masła
- 2 łyżki wody
- sól
na farsz
- 40 dag świeżych lub mrożonych grzybów
- 2 cebule
- 2 żółtka 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
- po pół pęczka natki i szczypioru
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Z mąki, masła, jajka, wody i szczypty soli zagnieć elastyczne ciasto. Zawiń w folię i włóż na pół godziny do lodówki.
2. Oczyszczone grzyby pokrój i podduś na maśle (5 minut). Dodaj drobno poszatkowaną cebulę i podsmaż kilka minut (do odparowania wody). Odstaw do wystygnięcia.
3. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim posmarowaną tłuszczem formę do tarty. Nakłuj spód widelcem i podpiecz ok. 15 minut.
4. Żółtka wymieszaj ze śmietaną, natką pietruszki i szczypiorem. Piecz mniej więcej 20 minut w temperaturze 180°C.
Zobacz także: