Reklama

Tarta z leśnymi grzybami

Gdy jest gorąco, nikt nie myśli o długim staniu przy kuchni. Wypróbuj potrawy, które przygotujesz szybko i możesz je jeść także na zimno.

Składniki

  • 20 dag mąki
  • jajko
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki wody
  • sól

Składniki na farsz

  • 40 dag świeżych lub mrożonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 żółtka 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
  • po pół pęczka natki i szczypioru
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Z mąki, masła, jajka, wody i szczypty soli zagnieć elastyczne ciasto. Zawiń w folię i włóż na pół godziny do lodówki. 

2. Oczyszczone grzyby pokrój i podduś na maśle (5 minut). Dodaj drobno poszatkowaną cebulę i podsmaż kilka minut (do odparowania wody). Odstaw do wystygnięcia. 

3. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim posmarowaną tłuszczem formę do tarty. Nakłuj spód widelcem i podpiecz ok. 15 minut. 

4. Żółtka wymieszaj ze śmietaną, natką pietruszki i szczypiorem. Piecz mniej więcej 20 minut w temperaturze 180°C.

Reklama

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy