Tarta z malinami i miodem
Co powiesz na ciasto z sezonowymi owocami? Polecamy przepis na obłędną tartę z malinami i miodem.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej przez gęste sito do dużej miski. Dodaj posiekane zimne masło i zacznij zagniatać. Dołóż surowe jajka i dosyp cukier (najlepiej drobny do wypieków). Ciasto wyrób, ulep z niego kulę i owiń ją folią spożywczą. Wstaw na około pół godziny do lodówki lub na kwadrans do zamrażarki.
2. Po tym czasie wylep ciastem dno i boki formy na tartę. Rozłóż na nim papier do pieczenia i rozsyp surową fasolę (będzie obciążeniem, żeby ciasto nie spęczniało). Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz około 20 minut.
3. Przestudzone ciasto posmaruj dżemem i rozłóż część malin.
4. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni i wymieszaj z miodem. Rozłóż je na tarcie i dołóż pozostałe maliny.
5. Ciasto schłodź przed podaniem i udekoruj listkami mięty.
Zobacz także: