Reklama

Tarta z marchewką

Delikatne, chrupiące i pozbawione łykowatych włókien. Samo zdrowie!

Składniki na 6 porcji

1 opakowanie ciasta francuskiego, 30 dag marchewki, 5 jajek, 25 dag śmietanki kremówki 30 proc., 1-2 ząbki czosnku, 10 dag serka koziego lub serka typu pleśniowego, np. camembert, 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Przygotowanie

Ciastem wyłóż dno oraz boki formy do tarty. Spód w kilku miejscach nakłuj widelcem. Przykryj papierem i wysyp suchą fasolę. Piecz 15 minut w temperaturze 180°C, następnie usuń papier z obciążeniem i piecz jeszcze ok. 5 minut. 

Marchewki obierz, umyj, przekrój wzdłuż na pół. Wrzuć do wrzącej, osolonej wody, gotuj ok. 5 min. Osącz i przestudź. Ser pokrój w plastry. Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj śmietankę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę, wymieszaj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Masę wylej na podpieczony spód. Na wierzchu rozłóż marchewki oraz plastry sera. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180°C, aż masa się zetnie.

Reklama

23/2016 Świat i Ludzie

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy