Tarta z orzechami i syropem klonowym
Przepis na aromatyczny pełen orzechów deser, który idealnie sprawdzi się na każdym przyjęciu.

Składniki
na ciasto
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
na nadzienie
- 250 g grubo posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki mąki
- 200 g syropu klonowego
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki rumu
- 2 jajka
- po szczypcie cynamonu i gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej przez sito na stolnicę. Dodaj pokrojone w kosteczkę masło, sól i cukier oraz wlej 4-5 łyżek lodowatej wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
2. Rozwałkuj je na cienki placek o średnicy około 30 cm i wyłóż nim formę.
3. Na cieście połóż orzechy, wymieszane z rumem, solą, ubitymi jajkami, mąką, roztopionym masłem, syropem klonowym i przyprawami.
4. Piecz w temp. 180 st. C przez około 45 minut. Podawaj tartę np. z bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi.
Zobacz także: