Przygotowanie:
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Następnie wbij jajko. Wsyp cukier puder i szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
Po wyjęciu schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Wylep nim spód i brzegi wyłożonej pergaminem prostokątnej formy (o wymiarach ok. 24 x 32 cm). Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem. Następnie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200˚C. Piecz je na rumiano ok. 20-25 minut. Potem wystudź.
Śmietanę kremówkę wymieszaj z cukrem wanilinowym oraz zagęstnikiem. Wszystko ubij na sztywno, a potem połącz z posiekaną czekoladą. Bitą śmietanę rozsmaruj na upieczonym kruchym spodzie. Wierzch wyrównaj i wstaw na godzinę do lodówki.
Galaretkę rozpuść w szklance wrzątku, wystudź. Truskawki umyj, usuń szypułki. Owoce pokrój na plasterki i ułóż je na warstwie śmietany. Wyłóż na nie mocno tężejącą galaretkę i schładzaj jeszcze 1-2 godziny.
Zobacz także: