Reklama

Tarta z owocami

Zamiast truskawek można użyć innych owoców.

Składniki

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Składniki na masę:

  • 4 torebki cukru wanilinowego
  • 2 torebki zagęstnika do śmietany, np. śmietan-fix
  • 500 g śmietany kremówki
  • 50 g posiekanej mlecznej czekolady
  • 450 g truskawek
  • galaretka truskawkowa

Przygotowanie:

Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Następnie wbij jajko. Wsyp cukier puder i szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.

Po wyjęciu schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Wylep nim spód i brzegi wyłożonej pergaminem prostokątnej formy (o wymiarach ok. 24 x 32 cm). Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem. Następnie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200˚C. Piecz je na rumiano ok. 20-25 minut. Potem wystudź.

Reklama

Śmietanę kremówkę wymieszaj z cukrem wanilinowym oraz zagęstnikiem. Wszystko ubij na sztywno, a potem połącz z posiekaną czekoladą. Bitą śmietanę rozsmaruj na upieczonym kruchym spodzie. Wierzch wyrównaj i wstaw na godzinę do lodówki.

Galaretkę rozpuść w szklance wrzątku, wystudź. Truskawki umyj, usuń szypułki. Owoce pokrój na plasterki i ułóż je na warstwie śmietany. Wyłóż na nie mocno tężejącą galaretkę i schładzaj jeszcze 1-2 godziny.

Zobacz także:



Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy