Reklama

Reklama

Tarta z pełnoziarnistej mąki z brukselką

Tartę posyp natką pietruszki i pokruszonym serem feta.

Składniki

  • 140 g mąki pełnoziarnistej
  • żółtko
  • 300 g brukselki
  • 2 średniej wielkości czerwone cebule
  • łyżeczka oleju
  • po trzy gałązki natki pietruszki i tymianku
  • 200 ml gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przygotowanie:

Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy żółtko, 1/4 łyżeczki soli, olej i 50 ml wody. Mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. 

Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, odkrawamy końcowy kawałek głąba i nacinamy u nasady na krzyż, płuczemy w zimnej wodzie. Na wrzącą osoloną wodę ze szczyptą cukru wrzucamy brukselkę i gotujemy bez przykrycia 3-4 minuty, odcedzamy. 

Natkę i tymianek płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i grubo siekamy. Dodajemy do śmietany, doprawiamy pieprzem, solą, mieszamy. Obraną cebulę kroimy w półplastry. Każdą ostudzoną brukselkę przekrawamy na pół. 

Ciasto cienko rozwałkowujemy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy śmietaną i układamy na nim pokrojoną brukselkę i półplastry cebuli. Pieczemy 15-20 minut w 200ºC. Tartę kroimy na porcje i podajemy na ciepło.

Zobacz także:

Reklama




Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy