Tarta z pełnoziarnistej mąki z brukselką
Tartę posyp natką pietruszki i pokruszonym serem feta.
Przygotowanie:
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy żółtko, 1/4 łyżeczki soli, olej i 50 ml wody. Mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, odkrawamy końcowy kawałek głąba i nacinamy u nasady na krzyż, płuczemy w zimnej wodzie. Na wrzącą osoloną wodę ze szczyptą cukru wrzucamy brukselkę i gotujemy bez przykrycia 3-4 minuty, odcedzamy.
Natkę i tymianek płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i grubo siekamy. Dodajemy do śmietany, doprawiamy pieprzem, solą, mieszamy. Obraną cebulę kroimy w półplastry. Każdą ostudzoną brukselkę przekrawamy na pół.
Ciasto cienko rozwałkowujemy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy śmietaną i układamy na nim pokrojoną brukselkę i półplastry cebuli. Pieczemy 15-20 minut w 200ºC. Tartę kroimy na porcje i podajemy na ciepło.
Zobacz także: