Tarta z pomidorkami
Do tego dania najlepsze będą ziemniaki sałatkowe, bo mają bardzo cienką skórkę.
Składniki
na ciasto:
- 20 dag mąki pszennej
- 10 dag zimnego masła
- 1 jajko
- 1-2 łyżki zimnej wody
- ¼ łyżeczki soli
na nadzienie:
- 80 dag ziemniaków
- 15 dag pomidorków koktajlowych
- 25 dag gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.
- 5 łyżek mleka
- 3 jajka
- 5 dag startego sera żółtego
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub tymianku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj sól, wymieszaj. Dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło, jajko oraz wodę, szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na ok. 30 min.
Ziemniaki wyszoruj. Włóż do garnka, zalej wodą (tak, aby były w całości zakryte), lekko posól. Gotuj na średnim ogniu ok. 20 min. Odcedź i wystudź. Większe sztuki możesz przekroić na pół. Pomidorki koktajlowe umyj i osusz. Do rozmąconych jajek dodaj śmietanę, mleko, starty ser oraz zioła. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem i wysyp kilka garści fasoli lub grochu. Piecz 15 minut w temperaturze 180°C. Usuń papier (z obciążeniem). Na spodzie ciasta rozłóż pomidorki oraz ziemniaki, zalej masą jajeczną. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C.
Zobacz także: