Reklama

Tarta z porem

Składniki

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 500 g pora
  • 4 plastry ananasa (świeżego lub z puszki)
  • 250 g szynki gotowanej lub konserwowej
  • 100 g sera, np. goudy lub morskiego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki masła
  • sól pieprz

1. Połowę ciasta wyłóż na dno oraz boki formy do tarty, odcinając jego nadmiar. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na 7 min.

2. Z porów usuń wierzchnie liście. Opłucz, osusz. Pokrój w talarki. Plastry ananasa pokrój w kostkę (jeśli używasz świeżego, usuń twardy rdzeń). Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Por podsmaż  ok. 8 min na maśle, aż zmięknie. Dopraw. Dodaj ananasy, wymieszaj.

3. Żółtko wymieszaj z mlekiem. Na podpieczony spód wyłóż połowę pora. Rozłóż plasterki szynki, posyp startym serem. Na to wyłóż pozostałe pory. Całość przykryj resztą ciasta, mocno dociskając je do brzegów formy i odcinając jego nadmiar. Z ciasta, które zostało, wytnij paski. Ułóż je na wierzchu tarty i posmaruj masą żółtkowo-mleczną. Zamiast kratki możesz posypać wierzch ciasta krążkami pora. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Wstaw formę z tartą. Piecz ok. 40 min.

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy