Tarta z porem i serem
Flamiche tak nazywa się to danie. Osoba bez kulinarnego doświadczenia poradzi sobie z nim bez problemu.
Przygotowanie
Wymieszaj składniki na ciasto i zagnieć je. Następnie zawiń w folię i wstaw na 4-5 godzin do lodówki (możesz na noc).
Pory pokrój w krążki. Rozgrzej masło na patelni i wrzuć pory, posól. Duś ok. 10 min. Wymieszaj jajka ze śmietaną, doprawiając solą i pieprzem. Do masy śmietanowo - jajecznej dodaj pory.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i włóż do formy do tarty wysmarowanej masłem. Wystające brzegi ciasta odetnij. Na cieście ułóż papier do pieczenia i wysyp suche nasiona fasoli, żeby je obciążyć. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180º C. Zapiekaj przez 15 min. Następnie wyjmij, usuń fasolę i papier.
Wyłóż na ciasto farsz. Posyp startym na tarce serem. Zapiekaj jeszcze przez 30 minut w temperaturze 200º C.
Zobacz także: