Reklama

Reklama

Tarta z porem i serem

Flamiche tak nazywa się to danie. Osoba bez kulinarnego doświadczenia poradzi sobie z nim bez problemu.

Składniki na ciasto

  • 1,5 szklanki mąki
  • ½ kostki masła (100 g)
  • sól
  • ½ szklanki wody

Składniki na farsz

  • 3 pory
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 250 ml
  • gęstej śmietany 18 proc.
  • 100 g twardego sera o wyrazistym pikantnym
  • smaku, np. cheddar lub gruyere
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Wymieszaj składniki na ciasto i zagnieć je. Następnie zawiń w folię i wstaw na 4-5 godzin do lodówki (możesz na noc). 

Pory pokrój w krążki. Rozgrzej masło na patelni i wrzuć pory, posól. Duś ok. 10 min. Wymieszaj jajka ze śmietaną, doprawiając solą i pieprzem. Do masy śmietanowo - jajecznej dodaj pory. 

Schłodzone ciasto rozwałkuj i włóż do formy do tarty wysmarowanej masłem. Wystające brzegi ciasta odetnij. Na cieście ułóż papier do pieczenia i wysyp suche nasiona fasoli, żeby je obciążyć. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180º C. Zapiekaj przez 15 min. Następnie wyjmij, usuń fasolę i papier. 

Reklama

Wyłóż na ciasto farsz. Posyp startym na tarce serem. Zapiekaj jeszcze przez 30 minut w temperaturze 200º C.

Zobacz także: 


Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: tarta | ser

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy