Tarta z truskawkami i budyniem
Szał na truskawki? Czekamy na nie przez cały rok, bo są idealne do deserów. Już są, więc szybko je wykorzystaj!
Sposób przygotowania tarty z truskawkami:
Mąkę przesiej do miski. Dosyp cukier i szczyptę soli. Dodaj pokrojone zimne masło. Zacznij miksować, dodając na koniec żółtko. Możesz również dolać 2-3 łyżki zimnej wody. Gdy powstanie gładkie ciasto, owiń je folią spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki.
Schłodzone przełóż na stolnicę podsypaną niewielką ilością mąki i rozwałkuj. Wylep ciastem formę na tartę, po czym zrób w nim dziurki za pomocą widelca. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz ok. 20-25 minut.
Do rondelka wlej 400 ml mleka. Wsyp cukier i podgrzej. W pozostałym mleku rozprowadź budyń i żółtka. Dolej do rondelka i gotuj, mieszając, aż zgęstnieje. Na koniec dołóż masło.
Schłodzony budyń nałóż na ciasto. Na wierzchu rozłóż umyte truskawki i udekoruj tartę listkami mięty.
Zobacz także: