Tarta z truskawkami i tymiankiem
Sezon na truskawki w pełni!
Składniki:
1,5 kg truskawek
50 g cukru
300 g mąki
150 g masła
80 cukru pudru
Szczypta soli
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 jajko
1 łyżka posiekanych listków świeżego tymianku + garść całych
Truskawki pokroić na małe kawałki, zasypać cukrem i odstawić na ok. 30 minut.
Mąkę, masło, cukier puder, sól i posiekane listki tymianku połączyć i zagnieść ciasto. Pod koniec zagniatania dodać jajko i śmietanę (dzięki temu ciasto da się łatwiej rozwałkować).
Podzielić ciasto na trzy części. Jedną z nich rozwałkować i wylepić nią spód formy o średnicy około 25 cm. Z drugiej uformować wałek, spłaszczyć go i wylepić nim boki formy.
Nakłuć ciasto w kilku miejscach i piec około 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Truskawki odcedzić, ułożyć na podpieczonym spodzie i posypać częścią całych listków tymianku.
Trzecia część ciasta rozwałkować i przykryć nią truskawki albo pociąć ją na paski czy ozdobne kształty i ułożyć je na truskawkach.
Piec około 30 minut w temperaturze 175 st. C
Gdy ciasto ostygnie, posypać je resztą całych listków tymianku.