Reklama

Tarta z truskawkami i tymiankiem

Sezon na truskawki w pełni!

Składniki:

1,5 kg truskawek

50 g cukru

300 g mąki

150 g masła

80 cukru pudru

Szczypta soli

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 jajko

1 łyżka posiekanych listków świeżego tymianku + garść całych

Truskawki pokroić na małe kawałki, zasypać cukrem i odstawić na ok. 30 minut.

Mąkę, masło, cukier puder, sól i posiekane listki tymianku połączyć i zagnieść ciasto. Pod koniec zagniatania dodać jajko i śmietanę (dzięki temu ciasto da się łatwiej rozwałkować).

Podzielić ciasto na trzy części. Jedną z nich rozwałkować i wylepić nią spód formy o średnicy około 25 cm. Z drugiej uformować wałek, spłaszczyć go i wylepić nim boki formy.

Reklama

Nakłuć ciasto w kilku miejscach i piec około 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Truskawki odcedzić, ułożyć na podpieczonym spodzie i posypać częścią całych listków tymianku.

Trzecia część ciasta rozwałkować i przykryć nią truskawki albo pociąć ją na paski czy ozdobne kształty i ułożyć je na truskawkach.

Piec około 30 minut w temperaturze 175 st. C

Gdy ciasto ostygnie, posypać je resztą całych listków tymianku.

 

 

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy