Tarta z warzywami
Jako spód do tarty możesz wykorzystać gotowe ciasto francuskie.
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- ¼ łyżeczki soli
- 2-3 łyżki wody
- 100 g groszku
- 400 g brokułów
- 250 g marchewki
- 1 cebula
- 1 żółta papryka
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 4 jajka
- 125 ml mleka
- 100 g startego sera żółtego
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieć ciasto. Wylep nim dno i boki tortownicy. Wstaw do lodówki na 30 minut. Piecz 15 minut w temperaturze 180°C.
Brokuł (podzielony na różyczki), groszek oraz marchewkę (pokrojoną w kostkę) zblanszuj. Pomidorki przekrój na pół. Na rozgrzanym oleju przesmaż posiekaną cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Jajka wymieszaj z mlekiem i serem. Dopraw solą i pieprzem. Na cieście rozłóż warzywa. Zalej masą jajeczną. Piecz 35 min w temperaturze 180°C.
Zobacz także: