Reklama

Reklama

Tarta z warzywami

Jako spód do tarty możesz wykorzystać gotowe ciasto francuskie.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki wody
  • 100 g groszku
  • 400 g brokułów
  • 250 g marchewki
  • 1 cebula
  • 1 żółta papryka
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka
  • 125 ml mleka
  • 100 g startego sera żółtego
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:  

Z podanych składników zagnieć ciasto. Wylep nim dno i boki tortownicy. Wstaw do lodówki na 30 minut. Piecz 15 minut w temperaturze 180°C. 

Brokuł (podzielony na różyczki), groszek oraz marchewkę (pokrojoną w kostkę) zblanszuj. Pomidorki przekrój na pół. Na rozgrzanym oleju przesmaż posiekaną cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Jajka wymieszaj z mlekiem i serem. Dopraw solą i pieprzem. Na cieście rozłóż warzywa. Zalej masą jajeczną. Piecz 35 min w temperaturze 180°C.

Zobacz także: 

Reklama

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy