Tartaletki cytrynowo-imbirowe
1. Imbirowe ciastka rozkruszamy prawie na proszek. Imbir obieramy, odkrawamy 3 plastry i je drobno siekamy. Ciastka i imbir łączymy z masłem, aby powstało w miarę gładkie ciasto. Wykładamy nim 6 foremek do tartaletek o średnicy 10 cm. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
2. Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
3. Do miski wlewamy skondensowane mleko, jajko i żółtko, sok, dodajemy skórkę z cytryn. Miksujemy, aby składniki dobrze się połączyły.
4. Foremki z ciastem wyjmujemy z lodówki. Do każdej, prawie po brzegi, wlewamy porcję mleczno-cytrynowego kremu. Pieczemy 15-20 minut w 180ºC. 5. Tartaletki studzimy ok. 2 godzin, by krem dobrze zgęstniał. Po tym czasie wyjmujemy je z foremek.