Tartaletki jabłkowo-morelowe
Proponujemy na pyszny deser proste w przygotowaniu a doskonałe w smaku tartaletki.
1. Do mąki dodajemy cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, masło i krótko wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
2. Obrane jabłka przekrawamy na pół, po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w cienkie plastry. Pastę marcepanową ucieramy z żółtkami i likierem, aby powstała jednolita masa.
3. Ciasto wałkujemy i wycinamy z niego 6 kół o średnicy 14 cm. Wykładamy nimi foremki do tartaletek, łącznie z bokami. Widelcem nakłuwamy spody, które smarujemy marcepanową masą z żółtkami i likierem. Dość ścisło układamy jabłka, aby utworzyły kształt rozety. Pieczemy ok. 20 minut w 180ºC.
4. W rondelku podgrzewamy dżem morelowy, którym smarujemy jabłka. Zwiększamy temperaturę do 220ºC i pieczemy tartaletki jeszcze przez 3-4 minuty. Podajemy na ciepło lub na zimno.