Tartaletki z jagodami
Owoce i zioła wprost z krzaczków zachęcają do kulinarnej fiesty. Oto, co warto z nich przyrządzić.
Składniki
na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 200 g masła
- 2 żółtka
na farsz
- 2 opakowania proszku budyniowego z cukrem (np. waniliowego lub truskawkowego)
- 200 g jagód
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj posiekane zimne masło i zagnieć, jak na kruszonkę. Dołóż żółtka, cukier i sól. Składniki zmiksuj. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą, i włóż na pół godziny do lodówki.
2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm, delikatnie podsypując stolnicę mąką.
3. Szklanką wykrój kółka i wylep nimi foremki do babeczek, wysmarowane uprzednio masłem.
4. Wstaw ciastka na godzinę do lodówki, a potem przełóż do piekarnika rozgrzanego do 200ºC. Piecz około 15 minut.
5. Budynie przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy lekko przestygną i zaczną gęstnieć, nałóż je do upieczonych foremek. Schłodź i udekoruj jagodami.
Zobacz także: