Tartaletki z łososiem i brokułami
Składniki
na ciasto
- 250 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- 100 g zimnego masła
- 1-2 łyżki zimnej wody
ponadto
- 200 g brokułów
- 100 g wędzonego łososia
- 4 jajka
- 150 g gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.
- 150 g mleka
- 6 łyżek startego sera żółtego, np. goudy lub morskiego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj sól, jajko, pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz wodę. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min. Ciastem wylep dno i boki foremek. Spody nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia, wsyp po garści fasoli. Piecz ok. 15 min w temp. 190°C. Usuń papier z obciążeniem.
2. Umyty brokuł podziel na różyczki. Wrzuć na 5 min do wrzącej osolonej wody. Osącz. Łososia pokrój na mniejsze kawałki. Do rozmąconych jajek dodaj śmietanę oraz mleko, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Na podpieczone tartaletki wyłóż brokuły oraz łososia. Zalej masą jajeczną, posyp startym serem. Piecz 20-25 min w temp. 180°C.
Zobacz także: