Tartaletki z łososiem i brokułami

Jedna sztuka ma aż 470 kilokalorii, ale warto od czasu do czasu pozwolić sobie na taką kulinarną przyjemność
Jedna sztuka ma aż 470 kilokalorii, ale warto od czasu do czasu pozwolić sobie na taką kulinarną przyjemność123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 100 g zimnego masła
  • 1-2 łyżki zimnej wody

ponadto

  • 200 g brokułów
  • 100 g wędzonego łososia
  • 4 jajka
  • 150 g gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 150 g mleka
  • 6 łyżek startego sera żółtego, np. goudy lub morskiego
  • sól, pieprz
6
Łosoś jest jednym z najlepszych źródeł wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których powinniśmy dostarczać  organizmowi
Łosoś jest jednym z najlepszych źródeł wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których powinniśmy dostarczać organizmowi123RF/PICSEL

Przygotowanie:

1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj sól, jajko, pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz wodę. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min. Ciastem wylep dno i boki foremek. Spody nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia, wsyp po garści fasoli. Piecz ok. 15 min w temp. 190°C. Usuń papier z obciążeniem. 

2. Umyty brokuł podziel na różyczki. Wrzuć na 5 min do wrzącej osolonej wody. Osącz. Łososia pokrój na mniejsze kawałki. Do rozmąconych jajek dodaj śmietanę oraz mleko, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

3. Na podpieczone tartaletki wyłóż brokuły oraz łososia. Zalej masą jajeczną, posyp startym serem. Piecz 20-25 min w temp. 180°C.
Zobacz także:

Katarzyna Popowska planuje wydanie płyty Styl.pl