Tartaletki z warzywami
Orzeszki piniowe można zastąpić pestkami słonecznika.
1. Do przesianej mąki dodaj sól, pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz wodę. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 minut. Schłodzonym ciastem wylep spody oraz boki foremek. Piecz około 15 minut w temperaturze 180°C.
2. Marchewki, obierz, umyj, pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Szpinak opłucz i osusz. Z pomidorów usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, wrzuć marchewkę, mieszając smaż ok. 5 min. Przełóż do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzej pozostałe masło, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj szpinak, mieszając smaż 3-5 min. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę, pomidory oraz bazylię, duś 2-3 minuty. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
3. Do rozmąconych jajek dodaj śmietanę, wymieszaj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Na podpieczonym cieście rozłóż warzywa, zalej masą śmietanowo-jajeczną. Posyp serem i orzeszkami piniowymi. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180°C. Rada: Poza sezonem świeże pomidory można zastąpić pomidorami suszonymi.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 390 kilokalorii