Tartinki z jeżynami i bezą
Tartinki ze śnieżnobiałą bezą i owocowym akcentem będą się idealnie komponować z kolorowymi pisankami.
Przygotowanie:
Masło utrzyj z cukrem do białości i dodaj jajko. Miksuj do uzyskania gładkiej masy i dodaj ekstrakt waniliowy. Następnie dosyp mąkę i ugniataj do uzyskania gładkiego ciasta. Uformuj walec i schładzaj przez 2 godziny.
Podziel ciasto na 8 części i wyłóż nimi foremki do tart. Ponakłuwaj widelcem, schładzaj kolejne 20 minut. Piecz w 180°C przez 20 minut, do uzyskania złotego koloru. Rozpuść czekoladę i wysmaruj nią upieczone foremki. Odczekaj, aż czekolada stwardnieje. 2 szklanki jeżyn gotuj wraz z cukrem, dopóki nie puszczą soku. Zblenduj. Dodaj mąkę kukurydzianą i 2 łyżki wody.
Gotuj mieszając, aż zgęstnieje. Dodaj pozostałe jeżyny, ekstrakt waniliowy i zdejmij z palnika. Pozostaw do przestudzenia, a potem przełóż do przygotowanych foremek z ciasta.
Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Białka ubij na sztywno i dodaj mąkę ziemniaczaną. Następnie stopniowo dosypuj cukier i cukier puder. Przełóż masę do szprycy i ozdób obficie tartinki. Piecz przez 5 minut.
Podawaj schłodzone. Gotowe!
Przepis pochodzi z programu "Wypieki z Anną Olson". Oglądaj na Polsat Food Network marcu codziennie o 13:00 i w weekendy o 15:00.
Zobacz także: