Reklama

Tartinki z jeżynami i bezą

Tartinki ze śnieżnobiałą bezą i owocowym akcentem będą się idealnie komponować z kolorowymi pisankami.

Składniki na ciasto kruche:

  • 150 g masła
  • 75 g cukru
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 225 g mąki tortowej
  • 90 g posiekanej białej czekolady
  • szczypta soli

Składniki na masę:

  • 3 szklanki jeżyn (możesz zastąpić innymi, ulubionymi, kwaskowatymi owocami)
  • 100 g cukru
  • 15 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 70 g cukru
  • 20 g cukru pudru

Przygotowanie:

Masło utrzyj z cukrem do białości i dodaj jajko. Miksuj do uzyskania gładkiej masy i dodaj ekstrakt waniliowy. Następnie dosyp mąkę i ugniataj do uzyskania gładkiego ciasta. Uformuj walec i schładzaj przez 2 godziny.  

Podziel ciasto na 8 części i wyłóż nimi foremki do tart. Ponakłuwaj widelcem, schładzaj kolejne 20 minut. Piecz w 180°C przez 20 minut, do uzyskania złotego koloru. Rozpuść czekoladę i wysmaruj nią upieczone foremki. Odczekaj, aż czekolada stwardnieje. 2 szklanki jeżyn gotuj wraz z cukrem, dopóki nie puszczą soku. Zblenduj. Dodaj mąkę kukurydzianą i 2 łyżki wody.

Reklama

Gotuj mieszając, aż zgęstnieje. Dodaj pozostałe jeżyny, ekstrakt waniliowy i zdejmij z palnika. Pozostaw do przestudzenia, a potem przełóż do przygotowanych foremek z ciasta.  

Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Białka ubij na sztywno i dodaj mąkę ziemniaczaną. Następnie stopniowo dosypuj cukier i cukier puder. Przełóż masę do szprycy i ozdób obficie tartinki. Piecz przez 5 minut.  

Podawaj schłodzone. Gotowe!

Przepis pochodzi z programu "Wypieki z Anną Olson". Oglądaj na  Polsat Food Network marcu codziennie o 13:00 i w weekendy o 15:00.

Zobacz także:


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy