Reklama

Warkocz z ciasta duńskiego

Oto świąteczna propozycja, która urozmaici Wielkanoc.

Składniki na ciasto:

  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • 5 g drożdży w proszku
  • 187 g mąki pszennej
  • 70 g mąki tortowej
  • 25 g cukru
  • 142 g masła
  • szczypta soli

Składniki na wypełnienie:

  • 40 g płynnego masła
  • 70 g rodzynek
  • 125 g dżemu (morelowego lub jabłkowego)
  • 1 jajko wymieszane z wodą (do posmarowania)
  • cukier z cynamonem do posypania

Przygotowanie:

Wymieszaj wodę z 75g mąki pszennej i drożdżami, zagnieć. Zostaw do wyrośnięcia.   Do zaczynu dodaj resztę mąki pszennej i tortowej wraz z cukrem, solą i 30g masła. Zmiksuj na niskich obrotach. Dorzucaj stopniowo resztę masła i zwiększ obroty. Ciasto powinno być elastyczne, ale fragmenty masła powinny pozostać widoczne. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut a potem schładzaj minimum 2 godziny.  

Wyciągnij ciasto i rozwałkuj je na duży prostokąt, a następnie złóż krótszymi bokami do środka tak, aby się spotkały (jak książkę). Schładzaj kolejną godzinę, potem wyciągnij, obróć i rozwałkuj. Złóż na 3 i włóż do lodówki na kolejną godzinę. Po godzinie powtórz ostatni proces i odstaw do lodówki na 4 godziny lub całą noc.  

Reklama

Wyciągnij ciasto i rozwałkuj w kwadrat. Wysmaruj je masłem i obficie posyp cynamonem z cukrem, a na wierzch dorzuć rodzynki. Zroluj i podziel na 12 kawałków. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kawałki obok siebie, układając kolejne porcje należy zwrócić uwagę na kraniec zwinięcia - musi być u dołu. Zostaw do wyrośnięcia na 90 minut.  

Posmaruj ciasto jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 25-30 minut (do uzyskania złotego koloru). Studź przez 20 minut.   Rozpuszczaj dżem na patelni do uzyskania gęstej glazury. Posmaruj nią ciasto i podawaj. Smacznego!

Przepis pochodzi z programu "Wypieki z Anną Olson"emitowanego na  Polsat Food Network .

Zobacz także:


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy