Warkocz z ciasta duńskiego
Oto świąteczna propozycja, która urozmaici Wielkanoc.
Przygotowanie:
Wymieszaj wodę z 75g mąki pszennej i drożdżami, zagnieć. Zostaw do wyrośnięcia. Do zaczynu dodaj resztę mąki pszennej i tortowej wraz z cukrem, solą i 30g masła. Zmiksuj na niskich obrotach. Dorzucaj stopniowo resztę masła i zwiększ obroty. Ciasto powinno być elastyczne, ale fragmenty masła powinny pozostać widoczne. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut a potem schładzaj minimum 2 godziny.
Wyciągnij ciasto i rozwałkuj je na duży prostokąt, a następnie złóż krótszymi bokami do środka tak, aby się spotkały (jak książkę). Schładzaj kolejną godzinę, potem wyciągnij, obróć i rozwałkuj. Złóż na 3 i włóż do lodówki na kolejną godzinę. Po godzinie powtórz ostatni proces i odstaw do lodówki na 4 godziny lub całą noc.
Wyciągnij ciasto i rozwałkuj w kwadrat. Wysmaruj je masłem i obficie posyp cynamonem z cukrem, a na wierzch dorzuć rodzynki. Zroluj i podziel na 12 kawałków. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kawałki obok siebie, układając kolejne porcje należy zwrócić uwagę na kraniec zwinięcia - musi być u dołu. Zostaw do wyrośnięcia na 90 minut.
Posmaruj ciasto jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 25-30 minut (do uzyskania złotego koloru). Studź przez 20 minut. Rozpuszczaj dżem na patelni do uzyskania gęstej glazury. Posmaruj nią ciasto i podawaj. Smacznego!
Przepis pochodzi z programu "Wypieki z Anną Olson"emitowanego na Polsat Food Network .
Zobacz także: