Tatar z dorsza i awokado
Tatar z dorsza i awokado to bardzo atrakcyjna przystawka. Zwykle tatara przygotowujemy z surowej wołowiny. Ewa Wachowicz przekonuje do rybnego tatara, który zapewne zrobi furorę wśród gości.
Składniki
- 300 g świeżego fileta z dorsza bez skóry
- 1 awokado
- sok z cytryny
- sól
- pieprz biały
- 1 szalotka
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- 2 owoce kaparowca
do dekoracji
- listki amarantusa
- kiełki groszku cukrowego
- cząstki cytryny
- owoce kaparowca
Tatar z dorsza i awokado - wykonanie
Rybę drobno pokroić, przełożyć do miseczki. Dodać sok z cytryny, posolić i przyprawić świeżo zmielonym, białym pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.
Z awokado usunąć pestkę (owoc naciąć wzdłuż nasiona, połówki przekręcić, w pestkę wbić nóż i wyjąć). Miąższ wydobyć za pomocą łyżki, pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki i od razu skropić sokiem z cytryny. Dorzucić posiekaną szalotkę i szczypiorek. Posolić, wlać olej z pestek winogron. Dodać posiekane owoce kaparowca i wymieszać.
Na talerzu ułożyć pierścień. Nałożyć trochę awokado, lekko docisnąć. Dodać rybę, również docisnąć. Pierścień usunąć. Udekorować listkami amarantusa, kiełkami groszku cukrowego i owocem kaparowca. Podawać z cząstką cytryny.
Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.
Tatar z dorsza i awokado krok po kroku - zobacz film:
Polecamy też inne przepisy Ewy Wachowicz: