Te wspaniałe buraki!
Mają cudowny głęboki kolor i właściwości zdrowotne, których nie sposób przecenić. A do tego smak, który można odkrywać wciąż na nowo.
Składniki:
2 kg buraków
Sól
150 g cebuli perłowej
125 g cukru
375 ml octu winnego
5 listków laurowych
1 cytryna
Buraki gotować w osolonym wrzątku 20 minut, odcedzić, przelać zimną wodą. Obrać, pokroić w plastry. Cebulę zalać wrzątkiem, po chwili odcedzić i obrać.
750 ml wody, ocet i cukier zagotować.
Gotować 5 minut, dodać listki laurowe i szczyptę soli.
Cytrynę pokroić na 5 plastrów.
Buraki i cebulę rozdzielić do 5 czystych słoików, wlać zalewę i włożyć po plastrze cytryny. Słoiki zakręcić.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Słoiki ustawić na blasze tak, aby się nie stykały, wlać ok 2 cm wrzątku. Kiedy w słoikach pojawią się bąbelki powietrza, zredukować temp. Do 100 st. i trzymać jeszcze 30 minut. Przechowywać w ciemnym miejscu.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
Laska wanilii
Cebula
400 g selera
750 g buraków
6 łyżek oleju
6 łyżek bulionu instant
Pęczek natki pietruszki
1 łyżka orzeszków pistacjowych
25 g tartego parmezanu
Sól, czarny pieprz
6 krewetek
150 g śmietany
2 łyżki octu balsamicznego białego
Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wydrążyć miąższ. Cebulę i selera pokroić w kostkę. Buraki obrać (najlepiej w rękawiczkach) i drobno pokroić.
Łyżkę oleju rozgrzać w garnku, zeszklić cebulę, dodać warzywa, laskę i miąższ wanilii.
Wlać 1,25 l wody. Zagotować i dodać bulion. Gotować 45 minut.
Natkę pietruszki zmiksować z pistacjami, parmezanem i 4 łyżkami oleju. Doprawić solą i pieprzem.
Z zupy wyjąć laskę wanilii, a także kilka kawałków buraków (i pokroić je w drobną kosteczkę - do dekoracji). Resztę zupy zmiksować, dodać 100 g śmietany. Doprawić solą pieprzem i octem.
Krewetki usmażyć na oleju. Pokrojone w kostkę buraki rozdzielić do 6 talerzy. Wlać zupę. Podawać z krewetką, pesto i śmietaną.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
800 g buraków
300 g ziemniaków
1 cebula
3 łyżki masła
Sól, pieprz
250 ml bulionu
800 g filetów z sandacza ze skórą
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju
1-2 łyżki chrzanu
Cukier
Natka pietruszki
Buraki i ziemniaki obrać. 1/3 buraków pokroić w drobną kostkę. Resztę buraków i ziemniaki pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
2 łyżki masła roztopić w garnku, przesmażyć cebulę, ziemniaki i buraki (oprócz tych pokrojonych w drobna kostkę). Doprawić solą i pieprzem. Wlać bulion i gotować 20 minut. Pokrojone w drobną kostkę buraki przesmażyć na łyżce masła. Dodać 5 łyżek wody i dusić pod przykryciem 10 minut.
Rybę pokroić na kawałki, lekko ponacinać skórę, obtoczyć w mące. Na rozgrzanym oleju smażyć rybę najpierw 4-5 minut skórką do spodu, następnie obrócić i smażyć jeszcze minutę. Doprawić solą i pieprzem. Do ziemniaków i buraków dodać chrzan i wszystko ubić na puree. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać kostki buraków. Rybę podawać z buraczkami, posypać posiekaną natką pietruszki.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta