Tęczowa pianka
3 łyżki żelatyny rozpuścić w szklance wody. Odstawić na kwadrans, by żelatyna spęczniała.
2 jajka ubić z 1/3 szklanki cukru, dodać olejek cytrynowy i 1/3 szklanki żelatyny. Całość dobrze ubić i wylać do tortownicy. Chłodzić w lodówce przez około pół godziny, tak by masa stężała.
2 jajka ubić z 1/3 szklanki cukru i 1 łyżką kakao. Wlać 1/3 szklanki żelatyny, dodać odrobinę olejku migdałowego. Dobrze ubić, wylać na poprzednią, już zastygniętą, masę i chłodzić w lodówce około pół godziny.
Ubić śmietanę z 1/3 szklanki cukru. Dodać resztę żelatyny i odrobinę olejku rumowego. Masę wyłożyć na stężałe już dwie warstwy galaretki i ponownie chłodzić około 15 minut.
Umyć truskawki, oczyścić, obrać z szypułek. Układać je na wierzchu zastygłej pianki. W gorącej wodzie rozpuścić jedną lub dwie galaretki (można użyć trochę mniej wody niż wymaga tego instrukcja na opakowaniu, wtedy szybciej stężeje). Odstawić, by galaretka lekko się ścięła, po czym wylać ją na truskawki. Całość chłodzić jeszcze pół godziny.