Tego o miodzie nie wiedziałaś
Warto mieć w spiżarni różne miody - obowiązkowo wielokwiatowy, lipowy i spadziowy. Niezwykle aromatyczne są akacjowy, wrzosowy i rzepakowy, które nadają większości potraw niepowtarzalny smak.
Zamiast cukru
Miodem możemy zastąpić cukier dodawany do ciast. Trzeba tylko pamiętać, by zmienić proporcje - 100 g miodu odpowiada 80 g cukru.
Znów płynny
Scukrzony miód stanie się znowu płynny, jeśli wstawimy go na jakiś czas do ciepłej kąpieli wodnej.
Ocet miodowy
Resztki miodu, które osiadły na ściankach słoika, zalewam niewielką ilością octu winnego. Dzięki temu miód się rozpuści, a my mamy ocet miodowy, który wykorzystuję do robienia marynat i sosów do sałatek.
Nie przywiera
Kiedy nakładam miód metalową łyżką, najpierw zanurzam ją w gorącej wodzie - dzięki temu łatwo od niej odejdzie. Jeśli muszę odmierzyć np. kubek miodu, ścianki naczynia smaruję cienką warstwą oleju.