Reklama

Terrina

Idealne do smarowania chleba.

Składniki

  • 40 dag brukselki
  • 50 dag ugotowanego, zmielonego mięsa wołowego
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • żółtko
  • łyżka żelatyny
  • sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • posiekana natka pietruszki


Brukselkę ugotuj w osolonej, wrzącej wodzie. Odcedź, zostawiając szklankę wywaru. Gdy wywar ostygnie, rozpuść w nim żelatynę i odstaw na 10 minut. Następnie podgrzej, aby żelatyna się rozpuściła.

Mleko roztrzep z żółtkiem, podgrzej na wolnym ogniu stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia.

Brukselki zmiksuj z masą żółtkowo-mleczną, wlej roztopioną żelatynę, dodaj przyprawy i mięso. Dokładnie wymieszaj.

Kremówkę ubij na sztywno i delikatnie połącz z masą mięsną.  Masę przełóż do formy i wstaw  na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem terrinę posyp natką.

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy