Terrina łososiowa
Ogórek umyj, pokrój w kostkę (ze skórką). Serek oraz 300 g łososia rozdrobnij blenderem na gładki mus. Dodaj pokrojony ogórek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Podłużną formę (keksówkę) wyłóż folią spożywczą - tak, by wystawała poza brzegi formy. Ułóż w niej plastry pozostałego łososia - tak, by wychodziły poza brzegi foremki. Włóż masę serową. Wierzch wyrównaj i przykryj paskami łososia a następnie folią. Na wierzchu ułóż kawałek tekturki i obciąż słoikami z wodą lub puszkami. Wstaw do lodówki na całą noc.
Rada: Możesz też przygotować pieczoną terrinę. 1 kg świeżego łososia (bez skóry) zmiel w maszynce na małych oczkach. Przełóż do miski, dodaj 2 jajka, 4 łyżki miękkiego masła oraz 300 ml śmietanki kremówki 30 proc. Rozdrobnij blenderem na mus. Dopraw solą i białym pieprzem. Masę przełóż do formy wyłożonej folią aluminiową. Wierzch wyrównaj. Formę wstaw do większej formy lub żaroodpornego naczynia wypełnionego wodą. Piecz 45-60 min w temp. 135°C.
Zobacz także: