Reklama

Terrina szpinakowo-serowa

Dania z dodatkiem twarogu są lekkie i idealnie nadają się na lato.

Składniki

  • 40 dag mielonego białego sera
  • 50 dag szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 3/4 szklanki śmietany 30 proc.
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka
  • gałka muszkatołowa

1. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać rozmrożony i odciśnięty na sicie szpinak. Chwilę dusić, doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Schłodzić. 

2. Paprykę oczyścić, pokroić w drobną kostkę, dodać do sera. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, cytryną. Śmietanę ubić - połowę dodać do sera, drugą połowę do szpinaku. Żelatynę rozpuścić w czterech łyżkach wrzątku, pół dodać do sera, pół do szpinaku. 

3. Masę szpinakową i masę twarogową przełożyć do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą. Schładzać w lodówce ok. 2 godzin.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy