Terrina szpinakowo-serowa
Dania z dodatkiem twarogu są lekkie i idealnie nadają się na lato.
1. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać rozmrożony i odciśnięty na sicie szpinak. Chwilę dusić, doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Schłodzić.
2. Paprykę oczyścić, pokroić w drobną kostkę, dodać do sera. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, cytryną. Śmietanę ubić - połowę dodać do sera, drugą połowę do szpinaku. Żelatynę rozpuścić w czterech łyżkach wrzątku, pół dodać do sera, pół do szpinaku.
3. Masę szpinakową i masę twarogową przełożyć do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą. Schładzać w lodówce ok. 2 godzin.
Zobacz także: