Terrina szpinakowo-serowa
Dania z dodatkiem twarogu są lekkie i idealnie nadają się na lato.

Składniki
- 40 dag mielonego białego sera
- 50 dag szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 1 czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 3/4 szklanki śmietany 30 proc.
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki żelatyny
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz,
- słodka papryka
- gałka muszkatołowa
1. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać rozmrożony i odciśnięty na sicie szpinak. Chwilę dusić, doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Schłodzić.
2. Paprykę oczyścić, pokroić w drobną kostkę, dodać do sera. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, cytryną. Śmietanę ubić - połowę dodać do sera, drugą połowę do szpinaku. Żelatynę rozpuścić w czterech łyżkach wrzątku, pół dodać do sera, pół do szpinaku.
3. Masę szpinakową i masę twarogową przełożyć do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą. Schładzać w lodówce ok. 2 godzin.
Zobacz także: