Reklama

Terrina z pistacjami i indykiem

Mięso z indyka jest szczególnie polecane osobom cierpiącym na dnę moczanową (podagrę) ze względu na minimalną zwartość puryn.

Składniki

  • 800 g mięsa (pół na pół – udziec i pierś)
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 200 g gęstej śmietany 18 proc.
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 jajka
  • 70 g orzechów pistacjowych (bez łupinek)
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Umyte mięso zmiel w maszynce (duże oczka). Wlej bulion, dokładnie wymieszaj. Przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc. 

2. Cebulę oraz pistacje posiekaj. Mięso rozdrobnij blenderem. Dodaj śmietanę, sok z cytryny oraz cebulę. Rozdrobnij blenderem. Dodaj rozmącone jajka oraz pistacje, wymieszaj. Dopraw. Keksówkę posmaruj olejem. Włóż mięso. Formę wstaw do większego naczynia wypełnionego gorącą wodą. Piecz 50 min w temperaturze 180°C. Wstaw do lodówki.

Zobacz także:

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy