Terrina z pistacjami i indykiem
Mięso z indyka jest szczególnie polecane osobom cierpiącym na dnę moczanową (podagrę) ze względu na minimalną zwartość puryn.
Składniki
- 800 g mięsa (pół na pół – udziec i pierś)
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 200 g gęstej śmietany 18 proc.
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 jajka
- 70 g orzechów pistacjowych (bez łupinek)
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Umyte mięso zmiel w maszynce (duże oczka). Wlej bulion, dokładnie wymieszaj. Przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
2. Cebulę oraz pistacje posiekaj. Mięso rozdrobnij blenderem. Dodaj śmietanę, sok z cytryny oraz cebulę. Rozdrobnij blenderem. Dodaj rozmącone jajka oraz pistacje, wymieszaj. Dopraw. Keksówkę posmaruj olejem. Włóż mięso. Formę wstaw do większego naczynia wypełnionego gorącą wodą. Piecz 50 min w temperaturze 180°C. Wstaw do lodówki.
Zobacz także: