Do miski włóż serek mascarpone, wlej mleko skondensowane, zmiksuj. 8 ciasteczek amaretti odłóż do dekoracji. Połowę ciasteczek rozłóż w szklanych naczyniach. Skrop połową kawy i likieru kawowego. Na ciasteczka wyłóż połowę masy serowej. Rozłóż pozostałe ciasteczka, skrop pozostałą kawą oraz likierem. Przykryj masą serową. Włóż do lodówki na kilka godzin. Tuż przed podaniem deser posyp cukrem i udekoruj odłożonymi ciasteczkami.
Rada: Zamiast ciasteczek amaretti można wykorzystać okrągłe lub podłużne biszkopty. Krem do deseru można też przygotować na bazie serka mascarpone i żółtek. 3 żółtka utrzyj z 75 g cukru pudru na kogel-mogel. Następnie dodaj 250 g mascarpone i zmiksuj, by składniki dokładnie się połączyły. Połowę ciasteczek zanurz na 1-2 min w naparze mocnej, schłodzonej kawy (150 ml). Włóż do pucharków. Na to wyłóż połowę kremu. Następna warstwa to ciasteczka i pozostały krem.