Reklama

Tiramisu mocno kawowe

Słodkości z aksamitnie kremowym wypełnieniem to coś, czemu żaden z domowników się nie oprze.

Składniki

  • 250 g podłużnych biszkoptów
  • 250 ml kawy espresso
  • 6 łyżek likieru amaretto
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszek) lub kakao
  • 600 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 300 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

1. Biszkopty lekko namocz w przestudzonym naparze kawy. Skrop likierem. Połowę z nich ułóż na dnie formy o wym. 20 x 30 cm. Oprósz, przesiewając, 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub kakao. 

2. Śmietanę ubij z mascarpone i cukrem. Połowę kremu wyłóż na biszkopty w formie. Ułóż drugą warstwę nasączonych biszkoptów. Oprósz kawą. Wyłóż resztą kremu. Na wierzch zetrzyj gorzką czekoladę. Schłodź w lodówce. 

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy