Tiramisu w klasycznej odsłonie
Letni smak włoskich wakacjach? Mamy na to sposób! Wypróbuj przepis na tiramisu i ciesz się obłędnym smakiem.
Sposób przygotowania:
1. Kawę przelej do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty. Wlej likier Amaretto i wymieszaj.
2. Oddziel żółtka od białek (jajka dobrze jest uprzednio sparzyć). Żółtka i cukier umieść w misie miksera i utrzyj na jednolitą, kremową masę. Małymi porcjami dodawaj mascarpone.
3. W drugim naczyniu ubij na sztywno pianę z białek, następnie delikatnie połącz ją z masą serową, w trzech turach.
4. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Każdy biszkopt zanurz na krótko w kawie i ułóż w formie jeden obok drugiego. Następnie przykryj połową masy serowej i ponownie ułóż ciastka. Wyłóż resztę masy i wyrównaj. Deser wstaw na całą noc do lodówki. Przed podaniem obficie oprósz kakao.
Zobacz także: