Reklama

To o jabłkach musisz wiedzieć

Które odmiany są najsmaczniejsze, a które zbyt twarde do jedzenia? Jak je obierać, gdy mają pomarszczoną skórkę? Sprawdź koniecznie!

Najlepsze odmiany

Zimą najczęściej wykorzystuję do ciast i deserów sprawdzone odmiany: szarą renetę o kruchym miąższu, boikeny o lekko winnym smaku, słodkie i jędrne deliciousy oraz soczyste mekintosze o posmaku mandarynek.

Obieranie

Kiedy jabłka mają pomarszczoną skórę, wkładam je na kilka minut do gorącej wody. Po takim zabiegu owoce obieram bez problemu.

Słodkie chipsy

Zimą często przygotowuję z jabłek słodkie chipsy. Owoce kroję w plasterki, skrapiam sokiem z cytryny i oprószam drobnym cukrem w kryształkach. Potem smażę na maśle, na małym ogniu, z obu stron na złoty kolor. Chipsy są wyjątkowo chrupiące.

Reklama

Zbyt twarde

Jeśli cząstki jabłek w cieście pod koniec pieczenia są zbyt twarde, wstawiam do piekarnika na kilka minut filiżankę z gorącą wodą. Owoce zmiękną dzięki parze.

Wyrazisty kompot

Aby kompot jabłkowy był nieco ostrzejszy, dodaję do niego trochę białego wina, sok z połówki pomarańczy i cytryny oraz 2-3 goździki.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy