To o jabłkach musisz wiedzieć
Które odmiany są najsmaczniejsze, a które zbyt twarde do jedzenia? Jak je obierać, gdy mają pomarszczoną skórkę? Sprawdź koniecznie!
Najlepsze odmiany
Zimą najczęściej wykorzystuję do ciast i deserów sprawdzone odmiany: szarą renetę o kruchym miąższu, boikeny o lekko winnym smaku, słodkie i jędrne deliciousy oraz soczyste mekintosze o posmaku mandarynek.
Obieranie
Kiedy jabłka mają pomarszczoną skórę, wkładam je na kilka minut do gorącej wody. Po takim zabiegu owoce obieram bez problemu.
Słodkie chipsy
Zimą często przygotowuję z jabłek słodkie chipsy. Owoce kroję w plasterki, skrapiam sokiem z cytryny i oprószam drobnym cukrem w kryształkach. Potem smażę na maśle, na małym ogniu, z obu stron na złoty kolor. Chipsy są wyjątkowo chrupiące.
Zbyt twarde
Jeśli cząstki jabłek w cieście pod koniec pieczenia są zbyt twarde, wstawiam do piekarnika na kilka minut filiżankę z gorącą wodą. Owoce zmiękną dzięki parze.
Wyrazisty kompot
Aby kompot jabłkowy był nieco ostrzejszy, dodaję do niego trochę białego wina, sok z połówki pomarańczy i cytryny oraz 2-3 goździki.