To o młodych warzywach musisz wiedzieć
Ekspert Rewii Hanna Szymkiewicz - doświadczona mistrzyni kulinarna - radzi, jak postępować z młodymi warzywami.
Wykorzystajmy je w całości
Młode warzywa są kruche, bez łykowatych włókien, mają cienką skórkę i wiele składników odżywczych. Najlepiej jeść je surowe.
Nie obierajmy
Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, seler wystarczy dobrze wyszorować pod bieżącą wodą szczoteczką lub specjalną rękawiczką. Pod delikatną skórką warzywa znajduje się bowiem najwięcej witamin. Wycinajmy z ziemniaków zielone fragmenty, gdyż zawierają szkodliwą dla zdrowia solaninę.
Jak gotować?
Najlepiej na parze - unikniemy w ten sposób wypłukania cennych witamin i soli mineralnych. A jeśli gotujemy młode warzywa w wodzie, to w małej ilości - powinna je tylko przykrywać.
Zamiast soli
Młode warzywa najlepiej gotować z ziołami, które wzmacniają ich smak.
Dobra zielenina
Natkę z marchewki, pietruszki czy selera obcinamy, gdyż wyciąga wilgoć z korzeni. Ja natkę marchewki wykorzystuję do zrobienia pesto. Kroję ją, dodaję ser feta, oliwę z oliwek, czosnek, orzechy i miksuję blenderem.