Torcik bezowy z kiwi i marakują
Kulinarna podróż w dalekie kraje bez wychodzenia z domu. Odrobina owocowej egzotyki w połączeniu z śmietankowym kremem i słodką bezą.
Składniki
- 300 ml białek (z 8 jaj)
- sól
- 440 g drobnego cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka octu winnego
- zimny serek mascarpone
- 3 łyżki masła orzechowego
- 250 ml śmietany 36%
- 6 sztuk kiwi
- marakuja
- 8-10 łyżek masy kajmakowej
Sposób przygotowania:
Piekarnik ustaw na 120˚C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Narysuj na nim dwa okręgi o średnicy ok. 20 cm.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno. Wciąż ubijając, dodawaj po łyżce cukru, uważając, aby piana nie opadła. Na koniec dołóż ocet i mąkę ziemniaczaną i miksuj jeszcze chwilę. Piana powinna być gęsta i lśniąca.
Pianę podziel na pół. Sprawnie i szybko przełóż ją na dwa narysowane okręgi. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut w temp. 120˚C, następnie zmniejsz ją do 100˚C i piecz jeszcze 2 godz. i 45 minut. Po tym czasie beza powinna być chrupiąca na zewnątrz, a miękka i wilgotna w środku.
Śmietanę ubij. Serek mascarpone lekko zmiksuj z masłem orzechowym, wymieszaj ze śmietaną. Schłódź.
Na paterze ułóż pierwszy blat bezowy. Potem wyłóż cały krem, polej kajmakiem i przykryj drugim bezowym blatem. Na wierzch wyłóż kawałki kiwi i miąższ marakui z nasionkami.
Zobacz także: