Torcik bezowy z kokosem
Torcik dodatkowo można polać stopioną białą czekoladą – będzie wyglądać jeszcze efektowniej.
Przygotowanie:
Schłodzone białka ubij, powoli dosypując sól oraz cukier. Gdy piana będzie już sztywna i lśniąca, dołóż wiórki kokosowe oraz kropelki czekoladowe.
Tortownicę (o średnicy ok. 26 cm) wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowaną masę bezową. Uformuj z niej kilkucentymetrowy brzeg. l Następnie wstaw bezę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150˚C. Piecz przez godzinę. Potem wystudź w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Gorzką czekoladę połam na kawałeczki, stop w kąpieli wodnej. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój je na połówki. Śmietanę wymieszaj z zagęstnikiem i cukrem wanilinowym. Ubij ją na sztywno. Gotową rozsmaruj na bezowym spodzie. Na wierzchu ułóż truskawki.
Konfiturę podgrzej, przetrzyj przez sitko i wyłóż na owoce. Torcik udekoruj stopioną czekolada i wstaw do lodówki.
Zobacz także: