Torcik bezowy z kokosem
Torcik dodatkowo można polać stopioną białą czekoladą – będzie wyglądać jeszcze efektowniej.

Składniki
- 4 białka
- 250 g cukru
- szczypta soli
- 100 g wiórków kokosowych
- cukier wanilinowy
- 75 g kropelek czekoladowych (albo drobniutko posiekanej mlecznej czekolady)
- 50 g gorzkiej czekolady
- 400-500 g truskawek
- 1 torebka zagęstnika do śmietany (np. śmietan-fix)
- 400 g śmietany kremówki
- 100 g konfitury truskawkowej
Przygotowanie:
Schłodzone białka ubij, powoli dosypując sól oraz cukier. Gdy piana będzie już sztywna i lśniąca, dołóż wiórki kokosowe oraz kropelki czekoladowe.
Tortownicę (o średnicy ok. 26 cm) wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowaną masę bezową. Uformuj z niej kilkucentymetrowy brzeg. l Następnie wstaw bezę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150˚C. Piecz przez godzinę. Potem wystudź w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Gorzką czekoladę połam na kawałeczki, stop w kąpieli wodnej. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój je na połówki. Śmietanę wymieszaj z zagęstnikiem i cukrem wanilinowym. Ubij ją na sztywno. Gotową rozsmaruj na bezowym spodzie. Na wierzchu ułóż truskawki.
Konfiturę podgrzej, przetrzyj przez sitko i wyłóż na owoce. Torcik udekoruj stopioną czekolada i wstaw do lodówki.
Zobacz także: