Torcik jogurtowo-kawowy
Jako spód można wykorzystać okrągłe biszkopty.
1. Przesiane oba gatunki mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do tłuszczu dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawaj po jednym jajku. Na koniec dodaj suche składniki, delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30-40 minut do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180°C.
2. Przygotuj krem jogurtowy. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Śmietankę kremówką ubij mikserem na sztywno. Do jogurtu wsyp oba rodzaje cukru, całość zmiksuj. Do przestudzonej żelatyny dodaj 3 łyżki jogurtu, dokładnie wymieszaj. Połącz z pozostałym jogurtem. Na koniec dodaj ubitą śmietankę, delikatnie wymieszaj całość. 2/3 masy jogurtowej wyłóż na ciasto. Włóż do lodówki do zastygnięcia.
3. Przygotuj krem kawowy. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Śmietankę ubij mikserem na sztywno. Jogurt zmiksuj z cukrem i kawą rozpuszczalną. Do przestudzonej już żelatyny dodaj 3 łyżki jogurtu, całość wymieszaj. Połącz z pozostałym jogurtem, znów wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą śmietankę, delikatnie wymieszaj. Masę kawową przełóż na stężałą masę jogurtową. Wstaw do lodówki do zastygnięcia. Gdy zastygnie wyłóż na nią pozostałą masę jogurtową. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Udekoruj kakao w proszku.