Torcik mocno czekoladowy
Przygotowanie:
1. Śmietankę podgrzej. Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną czekoladę (225 g), wymieszaj. Gdy przestygnie, wlej do wysokiej miski. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
2. Mleko zagotuj. Dodaj drobno posiekaną czekoladę, wymieszaj. Wystudź. Przesianą mąkę wymieszaj z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Do tłuszczu wsyp oba cukry, utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym jajku. Potem w 2-3 porcjach dodaj suche składniki i mleko czeko- ladowe. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 50-60 min w temperaturze 180°C.
3. Ciasto przekrój wzdłuż na 3 części. Blaty posmaruj dżemem. Śmietankę czekoladową ubij mikserem, aż do powstania gęstego kremu. Udekoruj nim wierzch oraz boki torciku.
Zobacz również: