Torcik serowo-truskawkowy
1. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec powoli wsypując cukier. Potem dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp przesiane obie mąki, wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz ok. 25 min w temp. 170°C.
2. Do truskawek wsyp 75 g cukru. Rozdrobnij blenderem. 6 łyżeczek żelatyny rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. 200 g śmietanki ubij na sztywno. Do 500 g twarogu dodaj mus truskawkowy oraz przestudzoną żelatynę, zmiksuj. Połącz z ubitą śmietanką.
3. Biszkopt posmaruj dżemem i wyłóż masę truskawkową. Wstaw do lodówki na 3-4 godz. Pozostałą żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Śmietankę ubij na sztywno. Twaróg zmiksuj z cukrem i przestudzoną żelatyną. Połącz ze śmietanką. Wyłóż na masę truskawkową (kilka łyżek odłóż do dekoracji). Udekoruj truskawkami. Schłodź.