Torcik z migdałową posypką
Wspaniałe wypieki przełożone kremowym nadzieniem to raj dla smakoszy.

Składniki
na biszkopt
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 75 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na krem
- po 250 g mascarpone i jogurtu greckiego
- 200 g śmietanki kremówki 30 proc.
- 60 g cukru
- 2 łyżki żelatyny
dodatkowe
- 1 pomarańcza
- 75 g śmietanki kremówki 30 proc.
- 50 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 150 g płatków migdałowych
- 400 g wiśni
Sposób przygotowania:
1. Białka ubij na sztywno, pod koniec powoli wsypując cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku. Wsyp przesiane suche składniki, wymieszaj. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C.
2. Z pomarańczy wyciśnij sok. Wlej do rondelka, dodaj cukier, miód, śmietankę oraz masło. Podgrzewaj mieszając. Wsyp płatki migdałowe, wymieszaj. Masę wyłóż na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C. Gdy wystygnie, pokrój w trójkąty.
3. Żelatynę rozpuść w 100 ml wrzącej wody. Śmietankę ubij na sztywno. Do mascarpone dodaj jogurt oraz cukier, zmiksuj. Połącz ze śmietanką i żelatyną. Na biszkoptowym spodzie rozłóż wydrylowane wiśnie oraz krem. Wstaw do lodówki. Udekoruj migdałowymi trójkątami.
Zobacz także: