Torcik z migdałową posypką

Wspaniałe wypieki przełożone kremowym nadzieniem to raj dla smakoszy.

 Biszkopt możesz nasączyć wiśniówką lub likierem  migdałowym.
Biszkopt możesz nasączyć wiśniówką lub likierem migdałowym.123RF/PICSEL

Składniki

na biszkopt

  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 75 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

na krem

  • po 250 g mascarpone i jogurtu greckiego
  • 200 g śmietanki kremówki 30 proc.
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki żelatyny

dodatkowe

  • 1 pomarańcza
  • 75 g śmietanki kremówki 30 proc.
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g płatków migdałowych
  • 400 g wiśni

Sposób przygotowania:

1. Białka ubij na sztywno, pod koniec powoli wsypując cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku. Wsyp przesiane suche składniki, wymieszaj. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C.

2. Z pomarańczy wyciśnij sok. Wlej do rondelka, dodaj cukier, miód, śmietankę oraz masło. Podgrzewaj mieszając. Wsyp płatki migdałowe, wymieszaj. Masę wyłóż na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C. Gdy wystygnie, pokrój w trójkąty.

3. Żelatynę rozpuść w 100 ml wrzącej wody. Śmietankę ubij na sztywno. Do mascarpone dodaj jogurt oraz cukier, zmiksuj. Połącz ze śmietanką i żelatyną. Na biszkoptowym spodzie rozłóż wydrylowane wiśnie oraz krem. Wstaw do lodówki. Udekoruj migdałowymi trójkątami.

Zobacz także:

Brownie z wiśniami INTERIA.PL
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas