Tort ambasador
Przygotować ciasto: jajka wbić do rondelka, dodać cukier. Ubijać w kąpieli wodnej, aż powstanie puszysta, kremowa masa. Wsypać przesianą mąkę, proszek i kisiel, wymieszać. Gotowym ciastem napełnić natłuszczoną tortownicę, wierzch wyrównać. Piec ok. 40 minut w temp. 180°C, krótko przestudzić. Wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
W rondelku zagotować 2,5 szklanki mleka z dodatkiem cukru. Żółtka rozkłócić z proszkiem budyniowym i resztą mleka, wlać do wrzącego płynu, wymieszać. Ponownie zagotować, przestudzić. Masło zmiksować na puszystą masę, połączyć z letnią masą waniliową. Czekoladę zetrzeć na drobnej tarce, brzoskwinie osączyć, syrop zachować. Gotowy krem podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i połowę startej czekolady, a do drugiej - pokrojone w kostkę brzoskwinie. Zupełnie zimny biszkopt przekroić na 3 krążki, każdy lekko nasączyć syropem z brzoskwiń. Blaty ciasta przełożyć przygotowanymi kremami, odstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem obsypać brzegi pozostałą czekoladą, wierzch przybrać wedle uznania (np. owocami i galaretką).