1. Jajka ubijać z cukrem na gęstą pianę. Stopniowo dodawać mąkę uprzednio przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec wmieszać startą czekoladę. Tortownicę (śr. 20 cm) wysmarować tłuszczem, wysypać mąką. Napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec około 45 minut. Odstawić do wystudzenia.
2. Wystudzone ciasto czekoladowe rozkroić na trzy blaty. Dolny blat posmarować 1/2 dżemu, przykryć środkowym blatem. Nałożyć pozostały dżem. Przykryć wierzchnim blatem. Cały tort polać roztopioną mleczną polewą czekoladową. Dolną krawędź tortu obsypać 30 g tartej czekolady. Pozostałe 20 g czekolady rozpuścić i przy pomocy papierowego stożka zrobić z niej na wierzchu tortu esy-floresy. Tort wstawić na 3 godziny do lodówki, aby stężał.