Tort czekoladowy z fasolą
To bardzo smaczne i nietypowe ciasto z dodatkiem fasoli skusi niejednego łasucha.

Składniki
na ciasto:
- 2 puszki czerwonej fasoli,
- 10 jajek,
- 15 dag miękkiego masła lub margaryny,
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 6-8 łyżek kakao,
- szczypta soli
na krem:
- 30 dag serka mascarpone,
- 30 dag kremu czekoladowego,
- 8 dag czekolady mlecznej,
- 10 dag posiekanych pistacji
Przygotowanie:
Fasolę osącz z zalewy i opłucz. Przełóż do miski, dodaj 5 całych jajek oraz 5 żółtek, rozdrobnij blenderem. Miękki tłuszcz utrzyj mikserem na puch. Z białek ubij sztywną pianę. Do masy fasolowo-żółtkowej wsyp cukier, cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao, zmiksuj aż składniki się połączą. Dodaj masło, zmiksuj. Na koniec dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45-55 min w temp. 180°C do tzw. suchego patyczka.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Do miski włóż serek mascarpone, dodaj krem czekoladowy, zmiksuj. Dodaj przestudzoną czekoladę i jeszcze chwilę miksuj. Krem podziel na dwie części, do jednej dodaj 2-3 łyżki posiekanych pistacji.
Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż na dwa blaty. Pierwszy blat posmaruj kremem z pistacjami. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wierzch posmaruj resztą kremu i posyp pozostałymi pistacjami.
Zobacz także: